Îți propunem să faci și tu în fiecare zi câte puțin în direcția aceasta, să încerci să iei decizii un pic mai bune decât ieri – sustenabilitatea nu este despre perfecțiune si despre 100% verde, este despre câte un pas pe zi spre o viață mai curată. Nu e nevoie să ai numai produse sustenabile, să faci sacrificii și să îți faci viața mai grea – pic cu pic poți să reduci cantitatea de deșeuri pe care o produci, cu schimbări mititele și ușoare.
Îți dăm noi niște idei, găsești mai jos 3 schimbări pe care le poți face chiar de mâine ca să devii un ecologist imperfect și să produci un pic mai puține deșeuri.
Cumpără un scutec textil refolosibil pentru copil
Te-ai întrebat vreodată câte scutece consumă un bebeluș? În România, în medie, se consumă 5 scutece pe zi, până la vârsta de aproape 2 ani a copilului – asta înseamnă peste 3500 de scutece care ajung la groapa de gunoi și care vor fi tot acolo și peste 300 de ani. Imaginează-ți asta: copilul tău va fi bunic, iar scutecele pe care le-a folosit vor fi tot la groapa de gunoi. Ai însă alternative: scutece de unică folosință din fibre naturale, parțial biodegradabile, așa cum sunt Zuluffii noștri sau varianta cea mai verde, scutecele refolosibile.
Știu că nu-i ușor să speli și scutecele pe lângă toate hainele care se strâng dar, la un calcul rapid, dacă înlocuiești un singur scutec pe săptămână cu unul refolosibil, poți salva vreo 100 de scutece de unică folosință. Dacă înlocuiești două scutece deja e importantă economia și îți promit că nu e așa greu să mai pui încă două lucrușoare la spălat.
Mai mult decât atât, poate să fie chiar mai economic (că mașina de spălat tot o ai plină, nu?) – găsești scutece refolosibile cu prețuri între 69 de lei si 130 de lei, cu muuult mai ieftin decât 100 de scutece de unică folosință. Ai grijă, printurile super drăguțe provoacă ușor obsesii și dependență, te poți trezi în câteva luni cu muuulte scutece textile și muult mai puțin gunoi de dus.
Dacă mai ai nevoie și de alte motive ca să încerci scutecele refolosibile, pe scurt:
- scutecele refolosibile sunt cele mai prietenoase cu mediul pentru că nu arunci nimic - speli și reutilizezi;
- rezistă la spălări îndelungate și le poți folosi și la al doilea copil sau le poți vinde ori dona (iubim economia circulară);
- au printuri extrem de drăgălașe, aproape că îți e greu să te hotărăști care e mai frumos;
- copiii care poartă scutece refolosibile sunt mai ușor de antrenat la oliță.
Alege aleze refolosibile în locul celor de unică folosință
O altă schimbare pe care o poți face extrem de ușor ca să devii mai prietenos cu mediul este să folosești aleze refolosibile, în locul celor din plastic, de unică folosință. Ne plac alezele refolosibile pentru că sunt sustenabile, se pot spăla la mașina de spălat rufe, au un strat impermeabil, anti-accidente, devin super compacte când le pliezi - încap în orice geantă de scutece și sunt extrem de frumușele și colorate.
Cu un calcul simplu aflăm dacă sunt prietenoase și cu bugetul.
Cam câte aleze de unică folosință utilizezi într-o saptămână? Să spunem că măcar vreo 4-5 bucăți, când bebe e mic și accidentele cu pipi și caca se întâmplă mai des, plus cele pe care le iei cu tine la plimbările cu bebe în cărucior sau cu mașina. Un pachet de 10 aleze de unică folosință costă în jur de 40 lei, iar tu ai nevoie lunar de vreo 2 pachete (asta înseamnă că într-un an cheltui 960 de lei doar pe aleze – mult, nu?).
O aleză refolosibilă costă 85 de lei (sau mai puțin dacă o iei când sunt promoții), iar dacă alegi să cumperi două aleze cu 170 lei, care să le înlocuiască pe cele de unică folosință, economisești 790 de lei. Daca alegi să cumperi 3 aleze, să nu fii chiar presată de timp în caz că se murdarește una dintre ele și nu ai timp chiar atunci să o speli sau nu se usucă la timp, tot ajungi să cheltui de 3 ori mai putin! Partea cea mai bună e că în urmă nu lași mai nimic și că o aleză refolosibilă salvează vreo 80 de aleze de unică folosință care ajung … unde le duc domnii cu mașina de gunoi.
Înlocuiește șervețelele umede de unică folosință cu șervețele refolosibile
Șervețelele umede sunt mereu la îndemână - la fiecare schimbare de scutec, ca să ștergi mânuțe murdare, pentru față și corp când nu ai aproape o chiuvetă. Dacă folosești Water Wipes, poți respira ușurată, pentru că sunt și biodegradabile și super prietenoase cu pielea, dar și ele se strâng și le arunci în cantități mari când le folosești mereu.
Un swap ecofriendly rapid sunt șervețelele refolosibile - da, știu că nu o să vrei să le folosești la caca, dar gândește-te câte șervețele aruncate ai salva dacă ai folosi măcar unul pe zi.
Un șervețel moale din bambus, cu apă sau loțiune micelară pentru bebeluși (sau ceai de mușețel pentru fundulețe iritate) e foarte confortabil de folosit acasă, când nu te grăbești și baia e aproape. Îl poți folosi și la băiță, pentru ajutor la spălat și în timpul zilei pentru șters bale sau obrăjori. Șervețelele refolosibile sunt bune chiar și pentru demachiat mămici, sigur vei continua să le folosești mult timp de acum încolo, pentru că le găsești rapid întrebuințări.
Cum ți se pare? Sunt suficiente motive ca să alegi produse reutilizabile și prietenoase cu mediul? Ai putea să începi cu un singur produs din cele 3 propuse și mai vezi apoi.