Aparent, e floare la ureche să alegi un scutec pentru copilul tău. Ce mare lucru? Sunt atâtea brand-uri pe piață... alegi unul și gata. Dar când începi să fii atentă la etichete, se schimbă situația.
Prima și prima dată, pune pe listă ce e important pentru bunăstarea copilului și a familiei tale: ce mărime i se potrivește, cât e de prietenos cu pielea, care este gradul de absorbție, conține plastic, loțiune, alte chimicale, se încadrează în buget, este eco-friendly? Care dintre aceste criterii sunt cele mai importante pentru tine?
Mărimea
Asigură-te că scutecul este potrivit pentru vârsta și greutatea bebelușului. Toate brand-urile de scutece menționează pe ambalaj vârsta sau intervalul de greutate în care ar trebui să se încadreze copilul ca să i se potrivească – îți recomand să te ghidezi mereu după numărul de kilograme. Chiar și așa, e posibil să descoperi un croi diferit în funcție de brand - fiecare copil are propria conformație. De exemplu, Zuluffii au talie mai înaltă și sunt o idee mai mari decât aceeași mărime de scutec de la un brand competitor.
Cum îți dai seama că este timpul să treci la următoarea mărime de scutec? În primul rând, nu ar trebui să îl strângă pe bebeluș în talie sau la piciorușe. Asta înseamnă clar disconfort și scutecele care stau prea strâns pe talie pot lăsa urme pe piele și pot cauza și iritații. În al doilea rând, dacă pielea bebelușului este umedă atunci când schimbi scutecul sau udă patul câteva nopți la rând, este semn că ar fi bine să treci la următoarea mărime. (sfatul Zuluff – folosește noaptea o mărime mai mare de scutec față de ce folosești ziua pentru maximă absorbție și somn lung și neîntrerupt).
Nu face stocuri foarte mari de scutece dinainte să se nască bebe, e foarte posibil să rămâi cu ele nefolosite. Bebelușii cresc extrem de repede în primele luni și nici nu o să îți dai seama când ai ajuns la mărimea 3 sau 4. Ar fi mai bine să cumperi cantități mici, să ai mereu la îndemână mărimea corectă. Dacă totuși te vei afla în situația de a avea surplus de scutece prea mici cu Zuluff, să știi că poți veni la noi să facem schimb. Am scris aici despre cum funcționează.
Gradul de absorbție
Scutecul ar trebui să aibă grad mare de absorbție ca să nu te trezești cu accidente neplăcute – scurgeri sau piele iritată. Gradul de absorbție se traduce prin cantitatea de lichid pe care scutecul o poate reține, cât de bine se distribuie lichidul pe toate suprafața absorbantă a scutecului și prin gradul de umiditate resimțit de pielea bebelușului. Dacă scutecul nu are un grad de absorbție bun, atunci bebelușul va resimți disconfort, pielea lui va fi iritată și vor exista și scurgeri de lichid din scutec.
În plus, vei vedea că unele scutece din gama premium au indicator de umiditate: o bandă galbenă care reacționează la variații ale pH-ului, adică se face albastră în contact cu pipi și te anunță astfel că e timpul să schimbi scutecul – e de mare ajutor, mai ales în primele săptămâni de viață.
Materialul
Materialul din care este fabricat scutecul trebuie să fie cât mai moale, nu bățos. Unele scutece sunt rigide și vizibil incomode pentru bebeluș. Caută ca scutecul să fie cât mai moale și mai fin cu pielea delicată a bebelușului.
În locul scutecelor clasice, din plastic, încearcă scutece din fibre naturale – sunt mult mai plăcute pe piele și materialele naturale sunt ideale pentru evitarea iritațiilor. Zuluffii sunt înveliți în fibre moi de bambus, cea mai rapid regenerabilă și sustenabilă resursă de fibră lemnoasă din lume, ceea ce îl face să fie un înlocuitor nemaipomenit de bun al plasticului din scutece.
Reacții adverse
Scutecul pentru bebelușul tău NU ar trebui să conțină substanțe chimice care ar putea dăuna sănătății lui: vorbim aici despre iritații, dar și despre posibile efecte adverse mai serioase.
Evită scutecele albite cu clor și pe cele care conțin loțiuni și parfum. Să fim serioși: un scutec folosit nu va mirosi nicicând a primăvară, cu toate parfumurile din lume! Mai bine alegem varianta curată și sigură pentru bebeluși, cu miros neutru.
Loțiunea e folosită adesea în scutecele de plastic, pentru a evita lipirea plasticului umed și cald de piele – adesea loțiunea e din derivate petroliere, conservată cu parabeni. Ideal e să alegi un scutec fără loțiune și să folosești ce cremă vrei pentru bebe, dacă alegi asta.
Sistemul de prindere
Sistemul de prindere al unui scutec crește o dată cu copilul. Dacă în primele luni, când bebelușul e mic și stă cumințel pe masa de înfășat, vei avea nevoie de un scutec normal, cu benzi laterale cu arici, după ce copilul începe să fie mai mobil, să se rostogolească și să vrea să exploreze lumea, ar fi mai ușor dacă ai trece la scutecele de tip chiloțel, care se și îmbracă mai ușor. Imaginează-ți cum e să îi pui scutec unei caracatițe. Cam așa se simte și când încerci să îi schimbi scutecul unui copil care a prins gustul explorării. Distractiv, nu?
Certificarea dermatologică
O certificare dermatologică a unui produs ce intră în contact cu pielea este necesară. E bine să știi că un organ de specialitate acreditat a analizat produsul și l-a supus la diverse teste dermatologice înainte ca acesta să intre pe piață. Testat și certificat dermatologic este ce căutăm să apară pe ambalajul scutecelor.
Și acum, că ți-am spus criteriile care să te ajute să alegi un scutec pentru bebeluș, să-ți povestesc despre Zuluff. Îl voi lăuda fără nicio modestie pentru că bifează toate căsuțele:
-
este fabricat din fibre de bambus moi și naturale
-
are grad de absorbție mare
-
nu conține substanțe chimice, loțiune sau miros
-
este parțial biodegradabil, sustenabil
-
există atât în varianta cu benzi laterale cu arici, cât și în varianta chiloțel
-
a obținut certificat de la Dermatest Germania
-
este croit cu talia mai înaltă decât alte scutece din piață, pentru mai multă eficiență în cazul scaunelor explozive
În plus, Zuluff este imaginat și proiectat în România și este un brand 100% transparent. Vrei să știi ce conține un scutec Zuluff? Iată:
-
fibre de bambus 100% naturale (biodegradabile) - și în interior și în exterior - e singurul material care atinge pielea copilului
-
celuloză fără clor (biodegradabilă) - în interiorul absorbant al scutecului, e partea pufoasă care asigură dispersia corectă a lichidului în scutec
-
granule de polimer super absorbant - alături de puful de celuloză din centrul absorbant, aceasta este substanța magică care transformă lichidul în gel în câteva secunde și îl reține în interior pentru 0 scurgeri
-
benzi elastice din spandex - în zona taliei și a picioruselor - pentru susținere;
-
benzi de susținere din polietilenă - în talie, pe ele sunt fixate aricii
-
lipici pe baza de apă, nontoxic - ține totul la un loc
-
ambalaj din plastic reciclabil - esențial pentru a păstra scutecele uscate până ajung la puii voștri